Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Overbrug je eigen kwetsbaarheden

Zoals ‘ons Elroy’ in 2018 op de eerste conferentie van het netwerk ‘Overbrug’ mooi sprak: “Overbrug vanaf vandaag vooral je eigen kwetsbaarheden door ze te delen. En spreek ook uit waar je nog te leren hebt”. Met zijn jarenlange ervaring bij Jimmy’s heeft Elroy niet alleen wijsheid opgedaan over het werken met jongeren, maar ook over zichzelf. 

Zijn woorden op de conferentie galmen door tot de kern van onze visie op gelijkwaardigheid in het werken met jongeren. Het delen van verschillen en kwetsbaarheden stelt jezelf én de ander in staat om de relatie hierop af te stemmen tot een grotere gelijkwaardigheid. 

Denk even terug aan het plaatje met de drie mensen en het zicht op de wedstrijd. Op het plaatje zijn de verschillen duidelijk zichtbaar: ze zijn fysiek, de mensen verschillen in lengte. Maar in het werken met mensen zijn verschillen en kwetsbaarheden niet vanzelfsprekend zo zichtbaar. Als de kwetsbaarheden van binnen zitten, kan écht maatwerk pas worden geleverd wanneer diegene zijn of haar kwetsbaarheden deelt met anderen. Uiteraard ligt er ook de taak om te zorgen voor een veilige, open en vertrouwelijke omgeving waarin de jongeren zich comfortabel voelen om kwetsbaarheden te uiten. Een eerlijk en open dialoog kan zodoende al bijdragen aan de gelijkwaardigheid. 

De afsluitende woorden van Elroy op de conferentie zijn op zichzelf al een prachtig voorbeeld van een open en eerlijk dialoog. Naast de wijze woorden die we aan het begin van dit stukje geciteerd hebben, overbrugt Elroy in zijn stukje ook al zijn eigen kwetsbaarheden. Een goed voorbeeld doet volgen, toch? Lees vooral Elroy’s tekst, dat kun je hier doen: https://jimmys050.nl/overbrug-je-eigen-kwetsbaarheden/

Los van Elroy’s toespraak is er ook een actieonderzoek in het onderwijs en welzijn gedaan over kwetsbaarheid en gelijkwaardigheid in samenwerking met jongeren. Dit rapport bevat niet alleen de bevindingen van dat onderzoek, maar ook handige tips en tops voor de communicatie en besluitvorming bij een gelijkwaardige samenwerking. Handig toch? Via deze link kom je bij de pdf van dit rapport: https://surfsharekit.nl/objectstore/3c958226-ceec-4b12-b424-1d586c5c64eb