Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek naar identiteitsvorming – Soenens & Luyckx

Bart Soenens en Koen Luyckx van het departement psychologie en pedagogische wetenschappen van de Universiteit Leuven publiceerden in 2003 het artikel ‘Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek naar identiteitsvorming’. Zoals de titel al suggereert biedt hun artikel een overzicht van nieuwe ontwikkelingen binnen het onderzoek naar identiteit. Op oudere artikelen over identiteitsontwikkeling in adolescentie was kritiek vanwege het gebrek aan contextuele en procesmatige perspectieven. Nieuwere onderzoeken willen daarom de context van identiteit meenemen en de ontwikkeling over langere tijd bestuderen om zo een vollediger beeld te krijgen. Nieuwe modellen over identiteitsvorming zien het daarom meer als een proces in een context. 

We kunnen ons goed voorstellen dat dit wat taai of ingewikkeld klinkt. Om het wat begrijpelijker te laten klinken: nieuwe kaders kijken meer naar hoe identiteit zich gedurende de tijd (proces) ontwikkeld op bijvoorbeeld een vrije ruimte als Jimmy’s (context). Waar ouder onderzoek meer statisch en globaal was, benadrukken Bart en Koen de invloeden van meer specifieke plekken of situaties. Kortom: ze kijken meer naar maatwerk. Precies wat wij bij Jimmy’s juist zo belangrijk vinden. Wat voor de ene jongere gunstig is, kan voor de ander juist belemmerend zijn. Het is voor ons dus belangrijk om te blijven sparren hoe Jimmy’s voor iedereen een zo vrij mogelijke ruimte kan zijn.

Benieuwd naar het artikel van Bart en Koen? Via deze link is het artikel gratis te downloaden: https://www.researchgate.net/publication/226034437_Nieuwe_ontwikkelingen_in_onderzoek_naar_identiteitsvorming