Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Het puberbrein

De puberteit is de periode waarin jongeren zich losweken van hun ouders en zich ontwikkelen naar zelfstandige volwassenen. We (her)kennen allemaal het stereotype rebelse en ongeïnteresseerde gedrag dat gekoppeld wordt aan de puberteit. In de puberteit maken de hersenen belangrijke ontwikkelingen door, maar die lopen niet synchroon met elkaar, wat bijdraagt aan deze stereotype gedragingen. Verschillende hersengebieden ontwikkelen zich op een ander tempo, waardoor de balans is verstoord. De emotionele hersengebieden – die ook nog eens extra geprikkeld worden door de hormonen – zijn eerder aan de beurt dan de rationele hersengebieden. Deze disbalans kan al gauw resulteren in rebels of roekeloos gedrag, dat nog niet voldoende gecontroleerd kan worden door de rationele hersengebieden.

Door al deze ontwikkelingen die gaande zijn in het puberbrein en de disbalans die daarbij komt kijken, is het maar al te belangrijk dat er plekken zoals Jimmy’s zijn die fungeren als springplank en vangnet. Aangezien hun ouders niet bij Jimmy’s zijn, is Jimmy’s voor pubers sowieso al een pluspunt!

Wil je meer lezen over het puberbrein? Lees dan hier verder: https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/werking-van-de-hersenen/puberhersenen/