Werkvorm: Definitie Carrousel
De definitie carrousel is een ideaal hulpmiddel om bij een samenwerking te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Deze tool is bijvoorbeeld erg handig als je te maken hebt met een groep mensen die weinig gemeenschappelijk taal heeft of anders naar de werkelijkheid kijkt. Het komt erop neer dat mensen individueel of in groepjes per onderwerp/thema omschrijven hoe zij woorden of onderwerpen definiëren. Op deze manier kun je een gedeeld draagvlak creëren, ontdekken waardoor mensen elkaar niet begrijpen of de samenwerking stroef loopt. Neem bijvoorbeeld het bekende ambigue figuur van de eend/konijn. In deze ambigue figuur zijn zowel een eend als een konijn te zien in hetzelfde plaatje. Hierbij is er geen goed of fout. Maar als je bij het zien van de figuur van iemand de opdracht krijgt om een spreekbeurt te houden over het dier, is het wel zo handig om te checken of jullie wel hetzelfde dier bedoelen: de eend of het konijn? Hetzelfde geldt in principe bij de Definitie Carrousel. Met de Definitie Carrousel is bij een groep mensen in kaart te brengen hoe zij een bepaald onderwerp zien, begrijpen, en interpreteren. Hiermee kun je vroegtijdig verschillen en miscommunicaties boven tafel krijgen en verhelpen, om vervolgens door te gaan met alle neuzen in dezelfde richting. Ook helpt het in het naar boven krijgen van de individuele kennis die deelnemers hebben over het onderwerp en door al deze kennis te delen wordt het collectieve kennis. Super handig als je streeft naar gelijkwaardige samenwerking.
Ken je het eend/konijn plaatje nog niet? Of benieuwd naar meer ambigue figuren en optische illusies? Check dan deze site: https://www.illusionsindex.org/i/duck-rabbit
Hoe het werkt:
- Je hangt op verschillende plekken in de ruimte grote vellen papier op met 1 woord of begrip. Stel dat je het wilt hebben over gezondheid, dan kan je woorden ophangen als: mentale gezondheid; fysieke gezondheid; lekker in je vel zitten; GGZ; helpen, etc.
Vervolgens kan je 2 routes kiezen: de gestructureerde route of de vrije route:
2.a Vrije route: Je geeft alle deelnemers x minuten de tijd om kriskras alle vellen bij langs te lopen en hun inbreng toe te voegen
2.b Gestructureerde route: Je maakt (kleine) groepjes en geeft groepjes x minuten per vel de tijd om kennis en beelden toe te voegen. Je bouwt voort op wat voorgaande groepjes al deelden.
- Je bespreekt als groep elk vel. Wat valt op? Waar zijn vragen over. Probeer te komen tot een samenvatting of gedeelde definitie die je in een apart kader of op een gekleurd papier deelt op het grote vel.