Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

The Four Questions – Byron Katie

“I discovered that when I believed my thoughts I suffered, but when I didn’t believe them I didn’t suffer, and that this is true for every human being. Freedom is as simple as that.” – Byron Katie

Spreker en auteur Byron Katie, door Time Magazine beschreven als “a spiritual innovator for the 21st century”, schreef het zelfhulpboek The Four Questions. In eerste instantie leidt Byron een heel normaal leven, maar toch merkt ze dat ze steeds depressiever wordt. Met het verstrijken van de tijd glijdt ze verder af in woede, wanhoop en suïcidale gedachten. Plots krijgt ze een inzicht waarmee haar lijden tot een einde gebracht kan worden. Dit inzicht vormt de basis voor haar werk. 

Ten grondslag aan The Four Questions ligt Byron’s assumptie dat alle belemmerende gedachten in ons hoofd geen realiteit zijn, maar slechts een verhaal waar we onszelf mee martelen. Haar quote aan het begin van dit stukje illustreert die assumptie perfect. Ze ontwikkelde The Four Questions als methode om onszelf te bevrijden van die belemmerende gedachten. 

Om te beginnen schrijf je je stressvolle gedachten op papier, vervolgens vraag je jezelf de 4 vragen:

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je op die gedachte?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Na het beantwoorden van deze 4 vragen probeer je de gedachte om te keren. Het omkeren van de gedachte geeft je de mogelijkheid om het tegenovergestelde van wat je gelooft te ervaren. Als je een paar omgekeerde gedachten hebt gevonden, bedenk je een aantal voorbeelden van hoe die omgekeerde gedachten waar zijn in jouw leven. Dit stimuleert je om te kijken wat eigenlijk al goed gaat, en biedt jezelf perspectief om dit uit te bouwen naar de gebieden waar je (nu nog) belemmerende gedachten hebt.

Byron’s werk is inspirerend voor onze visie op het stellen van vragen en het zoeken naar antwoorden. Haar werk benadrukt het belang van het vragen stellen. Misschien niet zozeer direct het vragen stellen aan anderen, maar in dit geval vooral het belang om jezelf (kritische) vragen te stellen om te reflecteren op je eigen manier van denken.

Ontdek meer van Byron Katie op haar website. Op haar site lees je meer over haar werk, podcast, boeken, en verdere uitleg van haar methodiek. Dit doe je hier: https://thework.com/