Sociale psychologie – Allport
Het gedachtegoed van de sociale psychologie benadrukt eigenlijk op zichzelf al het belang van plekkenmakerij zoals wij in ons boek omschrijven. Dit subdiscipline van de psychologie houdt zich namelijk bezig met hoe iemands gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloed worden door diens sociale omgeving. De sociale psychologie benadrukt hoe mensen betekenis geven aan zichzelf en de wereld om hen heen, en hoe dit vervolgens het gedrag beïnvloedt. Misschien klinkt dit heel vanzelfsprekend en daarmee ‘overbodig’ om een hele discipline aan te wijden. Maar denk vooral eens aan het idee dat mensen zich toch heel anders kunnen gedragen in het bijzijn van andere mensen in vergelijking met wanneer ze alleen zijn. Als je bijvoorbeeld alleen thuis bent let je misschien minder op je uitstraling en doe je geen of minder moeite om een opkomende boer te onderdrukken dan wanneer je op je werk bent.
Een grote naam binnen de sociale psychologie is Allport. Hier zijn er zelfs twee van! Gebroeders Floyd en Gordon Allport zijn allebei bekende namen in de psychologie. Waar Gordon een pionier was in de persoonlijkheidsleer, heeft Floyd zijn broers’ werk verder uitgebouwd naar de sociale psychologie.
Binnen dit veld heeft een veelvoud aan beroemde/beruchte experimenten plaatsgevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Stanford-gevangenisexperiment, Milgrams gehoorzaamheidsexperiment en de overeenstemmingsexperimenten van Asch. Het Stanford-gevangenisexperiment leidde zelfs tot zoveel ophef dat het tevens heeft geleid tot verdere ontwikkelingen van protocollen en richtlijnen omtrent de ethiek van psychologische experimenten.
Een aantal van deze – en soortgelijke – experimenten heeft zelfs de filmwereld geïnspireerd. Wil je meer weten over sociale psychologie, en daarbij vooral een goed beeld krijgen van hoe onbewust de sociale omgeving soms ons gedrag van beïnvloeden? Pak een bak popcorn erbij en get comfy om een van deze films eens te bekijken:
- ‘Die Welle’ (2008), tevens een serie van gemaakt die op Netflix te zien is ‘Wir sind die Welle’ (2019)
- The Stanford Prison Experiment (2015)
- Das Experiment (2001), en The Experiment (2010) als bewerking daarvan. Deze zijn allebei ook gebaseerd op het Stanford experiment.