Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Niet-formele leermethode

Het agentschap en programma ‘Erasmus+’ houdt zich bezig met het ondersteunen (d.m.v. subsidies) van projecten die aansluiten bij landelijke én Europese doelstellingen omtrent jongerenbeleid en onderwijs. Het programma Erasmus+ Jeugd heeft de niet-formele leermethode opgenomen in haar prioriteiten en doelstellingen. Een aanvraag voor subsidie voor een project binnen Erasmus+ Jeugd wordt zelfs getoetst op dit criterium. Niet-formeel leren  zorgt ervoor dat jongeren waardevolle competenties opdoen en talenten ontplooien. Niet-formeel leren draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling, actief burgerschap en inzetbaarheid in de maatschappij. 

Nu kan het zijn dat je je afvraagt wat nou eigenlijk het verschil is tussen niet-formeel leren en informeel leren. Geen zorgen, we leggen het je uit. Kort gezegd zit het verschil in de intentie om te leren. Bij niet-formeel is er een intentie om te leren. Dit kan het geval zijn wanneer er bij Jimmy’s bijvoorbeeld een jongere binnen komt met een specifiek leerdoel of een vraag. Bij informeel leren is er sprake van onbedoeld leren, dat wil zeggen dat het leren als het ware een bijproduct is van iets anders. Bijvoorbeeld wanneer een jongere geregeld bij Jimmy’s komt zonder specifieke doelstelling of vraag, maar gaandeweg toch ‘per ongeluk’ van alles leert. 

Zoals je leest kan een jongere bij Jimmy’s dus zowel niet-formeel als informeel een hoop leren. Of het nou informeel is tijdens een gezellig potje Mario Kart of niet-formeel tijdens het organiseren van activiteiten, de laagdrempeligheid van Jimmy’s faciliteert het allemaal! Wil je meer lezen over de niet-formele leermethode in het jongerenwerk? Lees dan hier verder: https://www.erasmusplus.nl/het-programma/prioriteiten/niet-formele-leermethode