Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Maria Montessori: De Montessori visie

Als Italiaanse pedagoog was Maria Montessori de grondlegger van wat we nu kennen als het montessorionderwijs. Wanneer je de visie van Montessori zou reduceren tot één enkel begrip, zou dat ‘zelfopvoeding’ zijn van en door kinderen. De Montessori visie vindt dat het kind zelf leidend moet zijn in zijn/haar ontwikkeling tot volwassene. 

 

Maria ontdekte dat kinderen van nature nieuwsgierig en leergierig zijn. Zonder inmenging van volwassenen hebben kinderen al een sterke behoefte om zich te ontwikkelen, om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Dit is terug te zien in een natuurlijke belangstelling van kinderen. Misschien heb je zelf kinderen en maak je het vaak mee of weet je het nog van jezelf vroeger: de momenten dat kinderen bij allerlei willekeurige dingen vragen naar het ‘hoe’ en ‘waarom’. Tot uitputting van de ouder aan toe wordt alles bevraagd, en ieder antwoord krijgt weer zijn nieuwe ‘hoe’ en ‘waarom’.

De visie van het Montessorionderwijs is om deze natuurlijke belangstelling en zelfopvoeding van en door kinderen te ondersteunen en stimuleren. Het doel is hierbij om kinderen een  gevoel van onafhankelijkheid, eigenwaarde en vertrouwen in de eigen persoonlijkheid te geven. Deze visie sluit mooi aan bij ons principe van helpvaardigheid door het idee van ‘help mij het zelf te doen’.

Wil je meer weten over wie Maria Montessori was en hoe haar visie zich heeft ontwikkeld? Lees dan hier verder: https://montessori.nl/veelgestelde-vragen/maria-montessori/