Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Jongerencentrum Level-Z

De oprichting van het jongerencentrum Level-Z in Zwolle is een fantastisch voorbeeld van hoe gelijkwaardige samenwerkingsrelaties met jongeren tot geweldige resultaten leidt. Het project was in 2013 zelfs genomineerd voor de Movisie Participatieprijs! 

Wat maakt Level-Z nou zo bijzonder? Oké dan, we zullen je niet langer in spanning laten zitten. Het bijzondere aan Level-Z is de manier waarop het tot stand is gekomen. Honderden jongeren in diverse werkgroepen hebben Level-Z samen met het jongerenwerk van Travers, de gemeente Zwolle en de architect gerealiseerd. Een knap staaltje voor en door jongeren dus!

De initiatiefnemer van het project, Bart Demmers merkte de grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid op bij de groep in het jongerencentrum. Dit proces heeft Bart vervolgens uitgewerkt tot het ABC-model om te waarborgen dat de jongeren zelf beslissen in het jongerencentrum. Het ABC-model ziet er als volgt uit:

Actie; iedereen doet mee op zijn eigen niveau
Beslissen; jongeren nemen zelfstandig beslissingen
Communicatie; de jongeren zijn van alles op de hoogte

Bart Dammers voegt daar het volgende aan toe wat het gelijk duidelijk vertaalt: ‘Je kunt pas echt betrokken zijn bij iets als je kunt doen wat je echt leuk vindt, hier ook wat over te zeggen hebt en je precies weet hoe de vork in de steel zit’.

Wil je meer weten over jongerencentrum Level-Z? Lees er hier meer over: https://www.zorgwelzijn.nl/level-z-jongerencentrum-waar-jongeren-zelf-beslissen-zwz013903w/
Of ben je meer geïntrigeerd door de ABC-methode van Bart Demmers? Hier kun je daar verder over lezen: https://traverswelzijn.nl/content/uploads/ABC-Methode-Travers-Welzijn.pdf