Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Intentional Peer Support (IPS) – Shery Mead

Een interessante stroming binnen peer support is Intentional Peer Support (IPS), ontwikkeld door Shery Mead. Bij IPS is het belangrijk om je bewust te zijn van de intentie van peer support: social change. Hierbij wordt niet uitgegaan van een probleem of specifieke situatie die eraan ten grondslag ligt, maar het inspireert beide partijen om te leren en te groeien, in plaats van dat de ene persoon de ander ergens bij moet helpen.

Als activist voor mentale gezondheid heeft Shery Mead belangrijke contributies gedaan binnen de wereld van mentale gezondheidszorg en het benadrukken van het belang van peer support. Haar werk is sterk beïnvloed door haar eigen ervaringen en muziek. In de jaren 70 werd Shery opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en is haar verteld dat ze een diagnose heeft waarvoor ze altijd medicatie zou moeten blijven slikken. Ze begon te twijfelen aan dit verhaal. Als muzikant had ze een gevoel van verbinding met de muziek community. Het behoren bij een groep en zich creatief kunnen uiten in muziek heeft haar geïnspireerd om zich verder te verdiepen in creatieve alternatieven op traditionele psychiatrische behandelingen. 

Terugdenkend aan Elroy’s verhaal over het overbruggen van je eigen kwetsbaarheden (basisprincipe 5. Gelijkwaardigheid) is het levensverhaal en werk van Shery Mead hier een fantastisch voorbeeld van. Door haar eigen kwetsbaarheden te overbruggen heeft ze haar eigen ervaringen om kunnen zetten naar de ontwikkeling van Intentional Peer Support.

Kijk op deze website voor uitgebreide informatie over IPS: https://www.intentionalpeersupport.org/?v=796834e7a283
Ook hebben we hier een filmpje voor je die IPS nog even wat uitgebreider uitlegt dan net besproken: https://www.youtube.com/watch?v=Q1w_HGQWTiU