Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

Ervaringsdeskundigheid: ExpEx (Experienced Experts)

Een andere organisatie die ervaringsdeskundigheid toepast in hulpverlening is ExpEx. Bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid komt er meer kijken dan alleen je eigen ervaring gebruiken om een ander te helpen. ExpEx legt overzichtelijk uit wat er nog meer bij komt kijken. Kort samengevat vereist het expertise op verschillende vlakken:

  1. Persoonlijke ervaring(en): Iets zelf meemaken, leren door ondervinding. Het kennen van je eigen rugzak en gebruiksaanwijzingen.
  2. Collectieve ervaringskennis: Persoonlijke ervaringen omzetten naar kennis door te reflecteren, bespreken en delen met anderen. Het vinden van overeenkomsten in jouw ervaringen en die van anderen om collectieve ervaringskennis te ontwikkelen.
  3. Ervaringsdeskundigheid: Een cursus of opleiding waarin je vaardigheden leert om kennis van persoonlijke en collectieve ervaringen deskundig en functioneel in te zetten. Het overstijgen van je eigen ervaring en benutten van leermomenten om anderen te ondersteunen in herstel of empowerment.

Benieuwd naar ExpEx? Neem een kijkje op hun site: https://www.expex.nl/
Mocht het concept nog niet helemaal helder zijn, bekijk dan deze praktische video over ‘Ervaringsdeskundigheid voor dummies’ voor een korte introductie: https://www.youtube.com/watch?v=S0T4u5757hc&t=1s