Up to Us

Homepagina Quartz Hero Graphic

De piramide van Maslow

Waarschijnlijk heb je de behoeftepiramide van Abraham Maslow wel eens voorbij zien komen. Abraham Maslow is een pionier van de humanistische psychologie. Deze stroming is ontstaan in reactie op het behaviorisme en de psychoanalyse die vooral de nadruk legden op psychisch dysfunctioneren. Daarentegen benadrukt de humanistische benadering juist het belang van het individu als geheel, met alles wat daarbij komt kijken. 

De piramide van Maslow, die ook wel bekend staat als de ‘hierarchy of needs’, bestaat uit – je raad het al – een piramide. Deze piramide is opgemaakt uit vijf lagen van menselijke behoeften. Het idee daarbij is dat de behoeften van de onderste laag moet worden vervuld voordat iemand zich kan bezig houden met de hogere behoeften. De piramide ziet er als volgt uit:

 

Dit klinkt misschien wat abstract, maar zie het bijvoorbeeld als volgt voor je: je bent bij de scouting iets te enthousiast geweest tijdens een opdracht waarbij je een vlot moest bouwen en een beekje moest oversteken, per ongeluk ben je nu gestrand op een onbewoond eiland, je hebt super veel dorst en zo’n honger dat zelfs een pizza hawaï nu aantrekkelijk klinkt. Kortom, je komt in een soort overlevingsmodus waarbij fysieke behoeften zoals eten en drinken nu centraal staan. In zo’n situatie is zelfactualisatie of waardering van je collega’s wel het laatste waar je je druk om maakt.

Wat heeft dit verhaal nou met ons thema ‘Plekkenmakerij’ te maken? Zoals je ziet staat in de middelste laag van de piramide de behoefte aan sociaal contact. Deze behoefte omvat concepten als verbinding met anderen en ergens bij horen. Dat is nou precies de behoefte die Jimmy’s faciliteert en ondersteunt voor jongeren! Door simpelweg een fysieke plek te bieden aan jongeren helpen we ze om deze behoefte te kunnen vervullen. 

Als je kijkt naar de piramide, zie je ook dat de behoefte aan sociaal contact de middelste laag in de piramide betreft. Zojuist gaven we aan dat Jimmy’s als fysieke plek een belangrijke rol kan hebben in deze laag. Daarnaast ervaren wij dat we juist vanuit die middenpositie in de piramide onze aandacht ook aan de hoger én lager gelegen lagen van de piramide kunnen besteden. Vanuit Jimmy’s hebben we naar de onderste lagen een signalerende functie, oftewel het “vangnet”. Soms merken we in Jimmy’s dingen bij een jongere die op te lossen zijn door samen even een tosti te gaan eten, maar het kan ook gebeuren dat we situaties opmerken die de veiligheid of gezondheid dusdanig aangaan dat doorverwijzing naar professionele hulp noodzakelijk wordt geacht. Daarentegen kan de middenpositie van Jimmy’s in de piramide ook fungeren als “springplank” naar de hogere lagen; door jongeren te stimuleren om zichzelf uit te dagen, na te denken over hun toekomst, of op welke manier dan ook verder brengen in hun ontwikkeling. 

Wil je meer weten over ‘sense of belonging’ als onderdeel van de behoefte aan sociaal contact? Bekijk dan deze TED-talk, waarin onderzoeker Terrell Strayhorn dieper ingaat op deze behoefte in context van het success van studenten: https://www.youtube.com/watch?v=Ak6T9kw0H28