Wat: invulling preventief jeugdbeleid

Waar: Door heel Nederland

Waarom: omdat alle jongeren een springplank en vangnet verdienen

talentenbroedplaats en peer-support community

Jimmy’s is een talentenbroedplaats en als het nodig is een makkelijke stap naar hulp. Dankzij Jimmy’s krijgen jongeren een beter netwerk, meer zelfvertrouwen, grotere zelfredzaamheid & grotere kans op werk.

Jimmy’s is er voor alle jongeren tussen de 12 en 27 jaar en actief in steeds meer gemeentes. Jongeren ondersteunen elkaar in het vinden van antwoorden op hun vragen, inspireren en dagen elkaar uit hun talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Daarbij worden zij waar nodig ondersteund door betrokken professionals en andere volwassenen die de jongeren een stap verder kunnen helpen in de realisatie van die plannen of uitdagingen.

Kaya (20 jaar): ‘Ik ben van een heel stil meisje naar echt ondernemend gegaan. Eerst was ik op de achtergrond en vond ik het zelfs eng om naar binnen te gaan. Nu durf ik alles, heb ik inspraak en doe ik overal aan mee.’

Jimmy’s als onderdeel van jeugdbeleid

Jimmy’s is niet zo makkelijk in een hokje te stoppen. Onze manier van werken laat zich nog het beste beschrijven als werken met jongeren op het grensvlak van jongereninformatie, jongerenparticipatie, preventieve jeugdhulp en informeel leren.

 

 

 

 

Hans: ‘Ik snapte nooit precies wat mijn zoon nou deed bij Jimmy’s. Maar hij kwam altijd enthousiast thuis en ik zag hem bijna groeien.’

Jimmy’s is ontwikkeld door jongeren en Up to Us. Voor onze locaties vinden we het belangrijk dat Jimmy’s goed is ingebed in het lokale netwerk en beleid. Bij het realiseren van een Jimmy’s, creëren we beweging op vier levels: bij de jongeren, bij professionals, bij de organisaties en de lokale overheid.

Elroy: ‘Als facilitator van Jimmy’s Groningen is het ondenkbaar om niet samen te werken met Up to Us. Voor mij voelt deze samenwerking 100% gelijkwaardig.’

coalities van doeners en durvers

Afgelopen jaren hebben we met ons Up to Us team en alle lokale Jimmy’s prachtige dingen zien ontstaan. Jongeren die boven zichzelf uitstijgen. Organisaties die de uitdaging aangaan om kritisch te kijken naar hun eigen rol. Gemeentes die preventie op waarde schatten en de juiste condities weten te scheppen voor lokale organisaties en burgers om hier invulling aan te geven.

We hebben ook ontdekt dat het vaker gaat om een “bumpy road” dan een “walk in the park” om Jimmy’s daadwerkelijk op alle levels door te voeren. Kiezen voor Jimmy’s is dus niet voor mietjes. Wel voor professionals en organisaties die vanuit een soortgelijke visie met jongeren werken en doorgaan waar anderen stoppen. Simpelweg omdat je alle jongeren de kans gunt om zo zelfstandig en gelukkig mogelijk op te groeien.

Meer ontdekken over Jimmy’s kan hier.

effect

7 locaties waar jongeren toegang hebben tot betrouwbare informatie en advies & waar ze in informele setting hun talent kunnen ontwikkelen en zich kunnen ontplooien tot zelfstandige volwassene die het vanzelfsprekend vind om iets bij te dragen aan de samenleving.

En elk jaar weer:

Een paar duizend jongeren die zich inzetten voor andere jongeren.

Ruim 10.000 jongeren die worden gestimuleerd om hun talent te ontwikkelen.

Duizenden jongeren die dankzij Jimmy’s projecten worden gestimuleerd om aan de slag te gaan met de hobbels en uitdagingen in hun leven, ontdekken dat je niet alles zelf hoeft te doen én tegelijkertijd dat je altijd iets toe te voegen hebt aan de samenleving.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment