Jongeren inspireren ons dagelijks, brengen ons op nieuwe ideeën en laten ons een toekomst zien waarin zowel wij, zijzelf als jij in kan geloven. Dat zien we iedere dag bij Jimmy’s, en op steeds meer plekken waar wij jongeren en organisaties gelijkwaardig met elkaar laten werken. En nu dus ook bij de jongeren en young professionals die we ontmoet hebben via Stichting Noordbaak. En daar gaat deze blog over, want we zijn bezig met een ontwikkeling waar we eerlijk gezegd best een beetje trots op zijn.

Want, we hebben de handen ineen geslagen met Noordbaak. Stichting Noordbaak geeft o.a. net als dat we met Jimmy’s doen, workshops op scholen in het kader van burgerschapsonderwijs. Tijdens deze workshops zien we dat jongeren hun stem wel willen laten horen en wél willen bouwen aan een duurzame en sociale toekomst, maar niet altijd weten waar en hoe ze dit zouden kunnen doen. En tja, daar willen we dus verandering in brengen, we gaan nog veel meer jongeren toerusten om die duurzame toekomst wel zelf en samen vorm te kunnen geven.

Noordbaak bestaat al lang, focuste zich van oudsher op duurzaamheid en sociaal maatschappelijke projecten, is een tijdje een slapende stichting geweest, maar heeft in 2016 tot 2019 een come-back gemaakt. Noordbaak had de wil om te groeien en om dit samen met een andere partij te gaan doen. We zagen samen al snel zoveel potentie en toegevoegde waarde om samen op te trekken, niet zo gek als je bedenkt wat er allemaal mogelijk wordt als er zo’n dosis ervaring, expertise, netwerk en mensen bij elkaar komt 🙂

En uiteindelijk kozen we ervoor om de activiteiten van Noordbaak bij ons onder te brengen. En dat is nu een feit. En jongens, wat hebben wij er zin in! Want behalve dat we met deze ontwikkeling het burgerschapsonderwijs nog passender bij de leefwereld van jongeren en de behoefte van de scholen gaan helpen maken, zijn er ook al de nodige snode plannen in de maak waarbij die positieve impact op hun leven én op de samenleving hand in hand gaan. Stay tuned.

Want wij geloven dat jongeren invloed hebben en impact kunnen maken

Het is soms een pittige, maar waardevolle en interessante uitdaging. Om als facilitator een klas binnen te lopen en jongeren mee te krijgen in een gesprek of een verhaal. De jassen zijn nog aan, de aandacht is overal en nergens. Ze willen het liefst zo snel mogelijk het klaslokaal weer verlaten. Nederlandse scholieren zijn ongemotiveerder dan elk ander Europees land, volgens onderzoek en nieuwsberichten. Maar als de facilitator zich openstelt voor nieuwe meningen en onderwerpen, als die open en nieuwsgierig kan zijn naar de jongeren, dan zijn zij dat ook, zo simpel is het.

We zien het eigenlijk bij iedere burgerschapsles. Of wanneer je jongeren verantwoordelijkheid geeft of de ruimte om te proberen, of te vertellen zonder het gevoel te hebben dat ze veroordeeld worden op wat ze willen proberen te zeggen. En soms, nou ja, eigenlijk best vaak, ontstaat er dan iets heel moois: de telefoons gaan weg, de jassen gaan uit, er ontstaat respect voor elkaar of een gesprek over een gevoelig onderwerp wat niet eens altijd te maken heeft met het daadwerkelijke onderwerp. Of mooie ideeën en inspiratie.

Als je echt luistert, dan hoor je dat jongeren op zoek zijn naar betekenis in hun leven, naar zingeving. Ze willen wel, maar missen richting, of bevestiging, of een idee van concrete actie. Je ziet (en hoort: soms komen ze nog even terug na de les om je te bedanken of een vraag te stellen) dat er ergens een lampje gaat branden of een luikje opengaat.

Die waardevolle momenten, die vragen om aandacht én follow-up: het is input voor positieve verandering door jongeren zelf. Jongeren kunnen dan écht de kans krijgen om hun eigen toekomst vorm te geven en zich gehoord en gemotiveerd te voelen.

De toekomst van deze changemakers

We zien zowel onze facilitators als de jongeren op de scholen en bij Jimmy’s als changemakers. Mensen die het verschil maken. Die een soort kettingreactie op kunnen roepen, als je vertrouwen hebt dat jij verschil kan maken, als jij ervaart dat je verschil maakt, dan groeit jouw vertrouwen in je eigen kunnen om je leven en de samenleving een beetje mooier te maken. En dat vertrouwen, die hoop voor de toekomst, die geven onze changemakers door. Zodat we samen groeien in de impact.

Impact die gericht is op het jongeren zelf laten creëren van positieve invloed op hun eigen leven en de wereld om hen heen, hoe klein of groot dan ook. Of het nu gaat om de tools die je hierin kunnen helpen, de vaardigheden die je wil ontwikkelen, het netwerk dat je leert bouwen, allemaal handvaten om zelf te ervaren dat je stem gehoord mag worden en dat je echt invloed hebt. Be the change you wanna see in the world, dat werk.

Op die manier geloven wij dat we de wereld een klein beetje mooier weten te maken met elkaar, voor nu en straks. En zoals alles bij Up to Us, vanuit ons uptimisme dromen en denken we groot, en beginnen we altijd klein. Want die eerste stap, die zet al het andere in beweging.

Nieuwsgierig?

Stay tuned voor meer info. Wil je meer weten over de samenvoeging van Noordbaak met Up to Us ? Ook een goed idee of wil je meedoen? Bel/mail/app!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment